News

Spanje gezondste land ter wereld

Op basis van factoren die bijdragen aan de algemene gezondheid stijgt Spanje van de zesde plaats naar gezondste land ter wereld.
Volgens het Institute for Health Metrics and Evaluation van de University of Washington kent Spanje met 86 jaar de hoogste levensverwachting bij geboorte.

Italië, het land dat vaak bovenaan prijkt op lijstjes met landen met de oudste mensen en gezondste dïëten zakt naar de tweede plaats gevolgd door Japan, Singapore en Zwitserland.

In de top tien staan zes Europese landen waarvan IJsland op 3, Zwitserland op 5, Zweden op 6 en Noorwegen op 9. Van de Aziatische landen scoort Japan het hoogst met een vierde plaats. Australië zakte twee plaatsen naar de zevende en Singapore daalde van de vierde naar de achtste plaats. Portugal, het buurland van Spanje, zakt met één plaats naar 22. België zakte met één plaats en staat nu op 28.

Spanje
Primaire zorg wordt voornamelijk verleend door openbare zorginstellingen, gespecialiseerde huisartsen en stafverpleegkundigen, die preventieve diensten verlenen aan kinderen, vrouwen en oudere patiënten, en acute en chronische zorg’, aldus het Europees Observatorium voor gezondheidsstelsels en -beleid 2018 over Spanje.

Het wijst tevens op een afname in de afgelopen tien jaar van hart- en vaatziekten en sterfgevallen door kanker.

Variabelen
De Index , geleverd door Bloomberg, wordt samengesteld a.d.h.v. variabelen als levensverwachting, omgevingsfactoren waaronder milieuvervuiling en toegang tot schoon water en riolering. Ook negatieve factoren die de levensverwachting beïnvloeden zoals tabaksgebruik en overgewicht werden er in opgenomen.

Mediterraans dieet
De eetgewoonten voor de gezondheidsniveaus van Spanje en Italië kan volgends onderzoekers een indicatie zijn aangezien een ‘Mediterraan dieet, aangevuld met extra vierge olijfolie of noten, een lager aantal belangrijke cardiovasculaire aandoeningen toont dan die van een dieet met verlaagd vetgehalte.