News

Vastgoed in Spanje wordt voor particulieren steeds aantrekkelijker als investering.

Vastgoed in Spanje wordt voor particulieren steeds aantrekkelijker als investering.

In 2021 kochten zij liefst 23 procent van het totale aantal verkochte woningen. Niet om zelf in te gaan wonen, maar als appeltje voor de dorst.

Dat is een toename van 4 procent vergeleken met 2020 en ongeveer net zoveel als voor de aanvang van de pandemie. Dat blijkt uit recent gepubliceerde gegevens van vastgoedplatform Grupo Tecnocasa en Universiteit Pompeu Fabra in Barcelona.

De meeste investeringen werden gedaan in de steden Valencia (37,8 procent), Zaragoza (31,3 procent), Madrid (27,9 procent), Barcelona (24,5 procent), Sevilla (23,4 procent) en Málaga (23,1 procent). Het gaat hier uitdrukkelijk om particuliere investeerders die een woning kopen om te kunnen sparen, en niet om de grote investeringsmaatschappijen. De huidige onzekere situatie op de aandelenmarkt zorgt ervoor dat particulieren die hier actief waren, nu hun geld veiliger willen investeren op de vastgoedmarkt waar de huizenprijzen momenteel sterk stijgen. 

Nieuwe woningwet niet nadelig voor particulieren

De nieuwe woningwet die excessieve huurprijzen aan banden legt, heeft geen invloed op particulieren. De beschermingsmechanismen voor huurders gelden namelijk alleen voor ‘grote eigenaren’, dat wil zeggen voor bedrijven die meer dan tien vastgoedobjecten in bezit hebben. Particuliere verhuurders zijn echter wel aan regels gebonden op het moment dat zij de huur willen verhogen; dat mag alleen in overeenstemming met de prijsindex.

Oude opknappertjes zijn populair

Voor particulieren investeerders zijn appartementen veruit de favoriet: van alle vastgoedaankopen betrof 94,7 procent een appartement. De meeste hebben een oppervlakte van 40 tot 60 vierkante meter en twee slaapkamers. Vaak gaat het om leegstaande appartementen van meer dan 60 jaar oud die een opknapbeurt nodig hebben. Kopers van dit soort woningen krijgen namelijk 12 procent korting op de verkoopprijs.

Doorgaans verloopt het koopproces snel en voor meer dan 70 procent van de aankopen wordt geen hypotheek afgesloten. Het profiel van de particuliere investeerder is een iemand van tussen de 45 en 54 jaar die als zelfstandige werkzaam is en een universitaire opleiding heeft afgerond.

Wonen in Barcelona is het duurst

De gemiddelde vastgoedprijs in Spanje was in het tweede halfjaar van het afgelopen jaar 2.327 euro per vierkante meter. Dat was 3,37 procent hoger vergeleken met het tweede halfjaar van 2020. In de gemeente Móstoles (Madrid) steeg de prijs per vierkante meter het hardst (6,52 procent) en in Málaga het minst hard (1,33 procent). Alleen in Alcorcón (Madrid) daalde de prijs ten opzichte van 2020 met 4,85 procent.

Het duurst zijn de woningen in Barcelona met een gemiddelde prijs per vierkante meter van 3.035 euro, gevolgd door Madrid met 2.664 euro. In Córdoba zijn de huizen met een gemiddelde van 998 euro per vierkante meter het goedkoopst.

In 2021 daalden de huurprijzen van woningen in Spanje. De grootste daling deed zich voor in Madrid, terwijl deze daling zich in Barcelona nauwelijks voordeed (-0,20 procent). In Valencia, Sevilla en Zaragoza steeg de huur juist met respectievelijk 9,52; 3,48 en 0,34 procent.