News

Het Spaanse Andalusië stelt juni als doel om de zomer te redden

Het doel van de Junta om te proberen het zomerseizoen te ‘redden’ is opnieuw vastgesteld voor juni, in lijn met de inspanningen van vorig jaar.

Het doel is om juni te bereiken met de laagst mogelijke incidentie, samen met het hoogste aantal mensen dat is gevaccineerd tegen COVID-19 en de maximale mobiliteit binnen de regio. Vaccinatie speelt een sleutelrol bij het verminderen van de pandemie, in de beste case scenario, de helft van de bevolking van Andalusië zal worden gevaccineerd tegen het begin van de zomer, maar de voortdurende tegenslagen met de COVID-19-vaccins vervaardigd door AstraZeneca en Janssen vertragen de door de overheid gestelde doelen.

Geconfronteerd met de terugkerende vertragingen in het vaccin, overweegt de Junta het tweede Pfizer- of Moderna-vaccin zo veel mogelijk uit elkaar te houden, waardoor een eerste vaccinatie in zoveel mogelijk armen wordt toegediend, een snelle vaccinstrategie die al in het VK met succes wordt gevolgd.

Vorig jaar ging de mobiliteit tussen provincies in Andalusië pas op 8 juni open en het zomerstrandplan – met 3.000 strandagenten – begon op de 15e van die maand. Vanaf dat moment waren er maanden van relatieve rust in de pandemie totdat de curve begon te stijgen in augustus en aanzienlijk in september.

In juni 2020, na maanden van strikte opsluiting, was de incidentie al verwaarloosbaar en bereikten de ziekenhuisopnames geen honderd, met minder dan dertig op de IC.

Nu zijn er echter 1.500 ziekenhuisopnames en bijna driehonderd op de intensive care. Ondanks het hoge aantal, benadrukt de Andalusische minister van Volksgezondheid, Jesus Aguirre, dat het ‘paaseffect’ dat de vierde coronavirusgolf in Spanje heeft ontketend, minder virulent is dan de derde. golf opgenomen na Kerstmis en deze ‘vierde golf van Covid-19 zou de laatste moeten zijn.

Dit optimisme, samen met de verwachte toename van het aantal vaccinaties, betekent dat een daling op middellange termijn op het programma staat, wat een marge zou kunnen opleveren om op de een of andere manier het belangrijke toeristenseizoen in de regio te ‘redden’.

Bron: The Olive Press