News

14 Spaanse gewoontes die buitenlanders het meest in de war brengen

Eenieder die in Spanje is gaan wonen of daar vaak op vakantie/bezoek komt weet dat de cultuur anders is en ook de gewoonten zijn compleet anders dan in bijvoorbeeld Nederland en België. Dat wil niet zeggen dat deze beter of slechter zijn maar wel anders. En als je dan besloten hebt in Spanje te gaan wonen dan dien je jezelf aan te passen om goed te integreren. We zetten de 15 gewoontes op een rij … herken jij ze?

1. We doen alles laat (behalve ontbijten)

We staan op zoals alle andere Europeanen, maar na het ontbijt eten we pas om 2 of 3 uur ’s middags, en ook het diner staat pas om 9 of 10 uur op tafel. Wel breken we de dag voor de koffie halverwege de ochtend, de aperitief of het vieruurtje. Naar bed gaan voor 12 uur is voor de zwakken.

2. Iedereen krijgt kussen

We zijn niet de enigen die dat doen, maar in Spanje is het wel vaak vreemd een hand te geven. Hier kust iedereen. Hij en zij, zij en zij of hij en hij. Goed, het is meer kaak tegen kaak dan een echte kus, maar toch.

3. We spreken meer af in bars dan thuis

Waarom koken als je tapas kan gaan eten? Thuis nodigen we enkel de beste vrienden en familie uit. En die vreemde, centraal Europese gewoonte bij elkaar te gaan eten, dat vinden we in Spanje maar niets.

4. We begrijpen niet wat een maaltijd zonder brood is.

En als een restaurant ons voor het brood wil aanrekenen, roepen we dat dat schandalig is! Wat is het volgende? Betalen om naar het toilet te gaan?

5. We kijken alles gedubd.

Het verklaart ons niveau van Engels dat alles op TV in het Spaans is gesynchroniseerd. Wist je dat er in Spanje twee tijdperken zijn voor de Simpsons? Een voor en een na de dood van Carlos Revilla, de acteur die de stem van Homer insprak tijdens de eerste 11 seizoenen.

6. We trekken onze schoenen niet uit in huis (of we doen het wel en veranderen meteen van kleren)

Alles of niets. We gaan ons huis binnen met gewone schoenen zonder zorgen om de vloer vuil te maken. Sterker nog, als je in het huis van anderen je schoenen wil uittrekken, dan vraag je dat eerst.

7. De frequentie van onze feestdagen

Welke buitenlander is er niet verbaasd vanwege van ons grote aantal feestdagen. Feestdagen in Spanje zijn niet hetzelfde als vakanties. En dan hebben we het nog niet over de puentes (de brugdagen tussen feestdag en weekend). Altijd is er overal wel de een of andere heilige die wordt gevierd.

8. We drinken chupitos thuis na het eten

Dat je op restaurant na het eten nog een chupito (shot) krijgt is steeds zeldzamer, maar  na het eten tijdens een familiefeest plunderen we traditiegetrouw de minibar. Geen probleem dat er kinderen rondlopen.

9. We gebruiken olijfolie in industriële hoeveelheden

Soms lijkt het alsof de olijfolie de Spanjaarden in het bloed zit. Menig buitenlander schrikt zich een hoedje wanneer hij ziet hoeveel er hier van het spul gebruikt wordt. Geen Tortilla zonder een stevige scheut olijfolie!

10. We lachen met mensen die andere talen goed uitspreken.

Natuurlijk! Wat is er met hen aan de hand? Een Spanjaard die Engels spreekt zonder de traditionele e voor een woord dat met een ‘S’ begint en als tweede letter een werkwoord heeft daar is vast iets mis mee. In het buitenland moet iedereen toch na 1 woord weten dat we Spanjaarden zijn?

11. We ontbijten melk met koekjes

Of een koffie en een toast, met sinaasappelsap er naast als we goed geluimd zijn. Het Spaanse ontbijt is zoet (behalve op sommige plekken waar men voor ham kiest) en niet erg lijvig. Dat verhaal over het ontbijt als belangrijkste maaltijd van de dag nemen ze in andere landen een pak serieuzer.

12. Dat van de winkels die over de middag sluiten

Eerst begrijpt de helft van de buitenlanders dat we dicht gaan en roepen ze verrukt uit dat het omwille van de siesta is. Als we hen vertellen dat het eigenlijk om te eten is zie je soms hoe ze daar kop nog staart aan krijgen. Twee, drie uur om te eten? Tja. Daarna zijn we wel tot 20 of 21 uur open en niet tot 18 zoals in Noord Europa.

13. We zijn erg elegant

In Spanje lopen we er allemaal netjes gekleed bij op straat. Ook zegt men dat we ons naar de kalender kleden eerder dan naar het weer.

14. We gaan thuis niet weg wanneer we 18 zijn.

Wij Spanjaarden zijn niet zoals de mensen van het Noorden die op hun 18e onafhankelijk worden. Wij gaan vaak het huis niet uit op ons 18e, noch op ons 25e, en in vele gevallen zelfs niet voor we 30 zijn.