News

Op dinsdag 1 november viert Spanje ‘Día de Todos los Santos’, oftewel Allerheiligen.

Op dinsdag 1 november viert Spanje ‘Día de Todos los Santos’, oftewel Allerheiligen. Hoewel dit religieuze feest in veel landen wordt gevierd, is het in Spanje een nationale feestdag en een van de belangrijkste dagen van het jaar. Maar waarom is dat?

In heel Spanje is Allerheiligen een nationale feestdag waarop alle Spanjaarden vrij zijn. Ondanks dat dit zo’n bekende dag is, weet lang niet iedereen wat er precies wordt gevierd of herdacht tijdens Allerheiligen. Deze katholieke traditie betreft een religieus feest ter nagedachtenis aan alle heiligen (vandaar de naam ‘todos los santos’) en overledenen.

Allerheiligen diep geworteld in Spaanse cultuur

Deze jaarlijkse feestdag is een van de meest traditionele feesten van heel Spanje en wordt elk jaar op 1 november gevierd, onder meer door Rooms-katholieken en anglicanen. Het belang van Allerheiligen is diep geworteld in de Spaanse cultuur en daarom is het een nationale vrije dag in heel Spanje.

Deze dag is bedoeld om de oversteek van de overledene naar het hiernamaals te herdenken wanneer zij het eeuwige leven tegemoet treden en met God worden herenigd. Naast deze Bijbelse betekenis bezoeken veel Spanjaarden op 1 november vaak het graf van hun dierbaren om ze te eren met veel gekleurde bloemen. Des te mooier en overdadiger het graf wordt versierd, des te groter het aanzien van de overledene.

Tradities tijdens Allerheiligen in Spanje

De dagen voorafgaand aan 1 november worden de graven vaak schoongemaakt en draaien bloemenwinkels een behoorlijke omzet. Ook Panellets, koekjes van amandelmeel en pijnboompitten, of toetjes zoals Huesos de Santo, zijn typisch gerechten tijdens Allerheiligen in Spanje.

Op 2 november wordt ‘Día de Muertos of Día de Difuntos’, oftewel Allerzielen, gevierd. Toch is dit in andere Spaanstalige landen, zoals Mexico, bekender dan in Spanje zelf. Anders dan Allerheiligen, is Allerzielen in Spanje geen officiële feestdag.

© Sharon van Toledo
© inspanje.nl