News

Op de toerismebeurs Fitur presenteren internationale organisaties hun aanbod.

Op de toerismebeurs Fitur presenteren internationale organisaties hun aanbod. Ter gelegenheid hiervan komt de beurs met een top 10 must-visit-plekken in Spanje. Enkele voorspelbare, maar bovenal veel onverwachte plekken om nieuwe plekken in Spanje te leren kennen.

Op 19 januari is de 42e editie van de internationale toerismebeurs Fitur van start gegaan in de Ifemabeurs in Madrid. Hoewel reizen nog altijd wat voorbereiding vraagt in tijden van pandemie, blijkt uit de interesse en opkomst bij de toerismebeurs dat reizen en nieuwe plekken ontdekken nog altijd in ons bloed zit. Een van de onderdelen die tijdens de beurs dan ook werden gepresenteerd zijn de tien meest trendy en interessante bestemmingen van Spanje op dit moment:

Año Xacobeo 2022

Año Xacobeo, oftewel het heilige jaar, is vanwege de pandemie uitgesmeerd over 2021 en 2022. Dit jaar wordt het tweede Heilige jaar gevierd in Santiago de Compostela. Een jaar wordt als heilig gezien als de feestdag waarop Sint Jacob wordt geëerd op een zondag valt. In juli is dit het geval en dus viert men in Galicië het ‘Año Xacobeo’. Ook dit jaar verwacht de regio dat er weer tienduizenden pelgrims de tocht naar de bekende plaats maken, wat elke keer ook weer tussen de 200.000 en 300.000 bezoekers trekt.

Valencia

Deze stad lijkt de populariteit van Barcelona over te nemen. Dit jaar is de stad uitgeroepen tot World Design Capital waardoor er gedurende het hele jaar extra activiteiten staan gepland. Ook is Valencia onlangs uitgeroepen tot Europese stad van het intelligente toerisme 2022 en worden de Goya-awards op 12 februari in het Palau de les Arts gehouden.

Alfons X van Castilië ‘De Wijze’ in Toledo, Sevilla en Murcia

Op 23 november is het 800 jaar geleden dat Alfons X, koning van Castilië, werd geboren. Hij werd geboren in Toledo, in Murcia heeft hij gewoond en in Sevilla stierf hij. In deze drie plaatsen in Spanje staan gedurende het hele jaar diverse vieringen en tentoonstellingen gepland ter ere van zijn geboortedag. Deze zijn allemaal terug te vinden op deze Spaanstalige website.

Expositie ‘Las Edades del Hombre’ in Plasencia (Extremadura)

De 26e expositie ‘Las Edades del Hombre’ (Het tijdperk van de mens) zal dit jaar plaatsvinden in de kathedraal van Plasencia. Kunstwerken over de mens door de eeuwen heen en de transformaties die worden doorgemaakt staan centraal tijdens deze tentoonstelling. Bij een bezoek mag de middeleeuwse historische wijk van de stad, het Alcazar en het 15e-eeuwse paleis niet worden overgeslagen.

Madrid

De Spaanse hoofdstad richt zich steeds meer op het luxetoerisme. Zo blijkt uit het openen van diverse luxueuze hotels zoals het Four Seasons in 2020 en de recent geopende of vernieuwde hotels Mandarin Oriental Ritz Madrid, Rosewood Villa Magna en de Santo Mauro Luxury Collection. In 2022 zal een nieuw hotel, Madrid Edition van de Marriot-keten, worden geopend. In de hotels vestigen zich steeds meer sterrenrestaurants met de meest exclusieve gangen.

Sanlúcar de Barrameda (Cádiz)

Deze Zuid-Spaanse stad werd gekozen als Spaanse culinaire hoofdstad van 2022. Voor het eerst draagt een niet-regionale hoofdstad deze titel. Op deze Spaanstalige website wordt een speciaal aanbod gepresenteerd van een diner tijdens een boottocht langs de monding van de Guadalquivir-rivier.

La Palma na de vulkaanuitbarsting

Het Canarische eiland wil zo snel mogelijk het leven weer oppakken na de vulkaanuitbarsting eind 2021. In het kader hiervan is onlangs een speciaal bezoekerscentrum geopend bij het observatorium Roque de Los Muchachos. Zowel uit wetenschappelijk als toeristisch oogpunt biedt dit centrum een van de beste plekken om de hemel te kunnen observeren en de gevolgen van de uitbarsting te aanschouwen.

Corta Atalaya in Riotinto (Huelva)

De mijnen in het gebied van Riotinto kennen een geschiedenis van ruim 5.000 jaar. Rond de 19e eeuw werd dit gebied maximaal geëxploiteerd door de Engelsen en het wordt nu opnieuw ontgonnen. Afgelopen 1 juli is dit gebied geopend voor bezoekers waar deze speciale plek, die bijna buitenaards aandoet, door toeristen kan worden aanschouwd.

Alfons XIII in Las Hurdes en La Alberca

In 1922 bracht koning Alfons XIII een bezoek aan twee van de meest verlaten gebieden van Spanje, Las Hurdes (Cáceres) en het nabijgelegen en toen welvarende La Alberca (Salamanca). De honderdste verjaardag van dat bezoek wordt dit jaar gevierd met tal van activiteiten in deze plekken, waaronder een bezoek van koning Felipe VI.

De herinnering aan Nebrija (Sevilla)

In 2022 is het 500 jaar geleden dat Elio Antonio de Nebrija, de eerste en meest invloedrijke Spaanse humanist, overleed. Hij schreef poëzie en andere literaire werken. Hij woonde in achttien steden in en buiten Spanje, waaronder in Lebrija (Sevilla), Salamanca, Coca (Segovia), Zalamea de la Serena en Villanueva de la Serena (Badajoz), Brozas (Cáceres), Sevilla, Medina del Campo (Valladolid), Logroño en Alcalá de Henares (Madrid). Alle steden organiseren dit jaar een rondleiding of tentoonstelling ter herinnering aan Nebrija.