News

Met de auto naar Spanje? Nu ook negatieve pcr-test nodig

Vanaf 30 maart eisen de Spaanse autoriteiten ook een negatieve PCR-test bij binnenkomst over de weg. Bij Spaanse landgrenzen wordt daarop gecontroleerd. Tot nu toe moest een negatief testresultaat enkel getoond worden bij binnenkomst per boot of vliegtuig.

De PCR-test moet in de afgelopen 72 uur zijn afgenomen. De nieuwe eis is gepubliceerd in het Spaanse staatsblad BOE. Het is voor het eerst dat ook reizigers over de weg deze eis wordt gesteld. De maatregel geldt voor iedereen van 7 jaar en ouder. Onder de geldende beperkende maatregelen in de Paasperiode (26 maart tot 9 april) geldt voor alle regio’s een in- en uitreisverbod. Mensen mogen met maximaal 4 personen samenkomen als dat in een binnenruimte is en voor binnenruimtes geldt een maximum van 6 personen.

Grenswerkers en mensen werkzaam in transport hoeven geen negatieve PCR-test te overleggen. Ook mensen die in grenszones wonen worden van deze nieuwe maatregel vrijgesteld zolang ze binnen een straal van 30 kilometer van hun woonadres blijven.

Buitenlanders in Spanje

Ondanks de perimetrale afsluiting van de Spaanse regio’s blijft de buitengrens van Spanje wel open voor mensen uit andere EU-landen. Zo reizen op dit moment Duitsers massaal naar Mallorca en zijn er in de Spaanse hoofdstad al wekenlang Franse toeristen die er cultuur komen snuiven in een van de musea in de stad of er een terrasje pakken aangezien de horeca in Madrid tot 23 uur ‘s avonds gewoon open is. Per 30 maart zijn ook de reisbeperkingen voor Britten opgeheven. Van de Spaanse autoriteiten mogen Britten dus weer naar Spanje reizen, al lopen die in hun eigen land het risico op een hoge boete als ze een niet-noodzakelijke reis maken.

Verschillende Spaanse regio’s zien de viruscijfers weer toenemen ondanks de aangescherpte maatregelen rond Pasen. Dit geldt met name voor La Rioja, Madrid, Catalonië, Valencia, Baskenland en Andalusië. De Spaanse minister Darias van Volksgezondheid heeft dan ook opnieuw de bevolking gevraagd voorzichtig te zijn en de maatregelen na te leven.

Bron: inspanje.nl